Saturday, November 17, 2012

သႀကၤန္ထမင္း စားၾကရေအာင္

သႀကၤန္ထမင္း

သႀကၤန္ရက္အတြင္း၌ အထူးသျဖင့္ျမန္မာျပည္ေအာက္ပုိင္းတြင္ သႀကၤန္ထမင္းေကၽြးလွဴေလ့ရွိသည္။ သႀကၤန္ထမင္းဆန္ကို ထမင္းခ်က္၍ ထမင္းကိုေရေဆးထားၿပီး ဖေယာင္းနံ႔သင္းထားေသာေရျဖင့္ဆမ္း၍ သႀကၤန္စာႏွင့္စားရေသာ အာဟာရတစ္မ်ိဳးျဖစ္သည္။ သႀကၤန္စာမွာ ငါးေျခာက္(အထူးသျဖင့္ ငါ့ရံ႕ေျခာက္) ကို ျပဳတ္၍ သရက္သီးႏွင့္သုပ္ထားေသာ ငါးေျခာက္သရက္သုပ္တစ္မ်ိဳးျဖစ္သည္။ သရက္သီးမွာအခ်ဥ္ေပါက္ရံုမွ်ျဖစ္ၿပီး ငါးေျခာက္ကမ်ားသည္။ ဖေယာင္းနံ႔သင္းထားေသာေရျဖင့္ ဆမ္းႏွစ္ ထားေသာ ထမင္းကို ဇြန္းျဖင့္ေကာ္ယူၿပီး သႀကၤန္စာေခၚ ငါးေျခာက္-သရက္သီးသုပ္ႏွင္ ေရာျမွဳပ္၍စားသည္။ ခံတြင္းၿမိန္၍ အရသာထူးသျဖင့္ ႀကိဳက္ႏွစ္သက္သူ မ်ားသည္။ သႀကၤန္ထမင္းကို ေမာ္လၿမိဳင္တြင္သႀကၤန္ေရာက္တုိင္း ျပဳလုပ္စားသံုးၾကသည္ဟု မွတ္သားသိရွိရသည္။

သႀကၤန္ထမင္းလုပ္နည္းအဆင့္ဆင့္အား ေဖာ္ျပေပးလုိက္ပါသည္။

သႀကၤန္ ထမင္းျပဳလုပ္ရန္အတြက္ဆန္ကို ေရေဆး၊ အိုးထဲထည့္ၿပီးဆန္ျပဳတ္အိုးတည္သကဲ့သို႔ေရမ်ားမ်ားထည့္၍ျပဳတ္ပါ။
၎ထမင္းအိုးဆူ႐ံုႏွင့္မရဘဲ ဆန္မ်ားေတာ္ေတာ္ကြဲ၍ လက္ျဖင့္ေခ်လိုက္လွ်င္ေၾကသြားသည္အထိ ႏူးအိေနေအာင္ျပဳတ္ပါ။ ထို႔ေနာက္ ဆန္ခါခံ၍ ထမင္းအိုးကိုသြန္ခ်လိုက္ပါ။ ခံထားေသာဆန္ခါေပၚတင္ေနေသာထမင္းမ်ား ကိုေရေအးေအးျဖင့္ ေအးစက္သြားသည္အထိ ၾကာၾကာဖ်န္းေပးပါ။ (ျဖစ္ႏိုင္လွ်င္လက္ကိုင္ေရပန္းခရားအငယ္စားေလးျဖင့္ ဖ်န္းေပးပါ)
ထိုအခါ
ဆန္ခါထဲမွထမင္းမ်ားသည္ ထမင္းရည္မ်ား ကုန္စင္သြားသည့္အျပင္ ဆန္တြင္ပါရွိေသာက ဆီဓာတ္မ်ားပါေရတြင္ေပ်ာ္၀င္ပါ၀င္သြားကာမုန္႔လက္ေဆာင္းဖတ္ကဲ့သို႔ေပ်ာ့စိပြအိ သြားၿပီျဖစ္သည္။  ဖေယာင္းသင္းေရရရွိရန္ေျမေသာက္ေရအိုးျဖင့္ အမ်ားဆံုးျပဳလုပ္ၾကေလ့ရွိသည္။ သန္႔ရွင္းေသာေျမေသာက္ေရအိုးအလြတ္ထဲတြင္ေသခ်ာစြာေဆးေၾကာထားသည့္ေက်ာက္ခဲသန္႔သန္႔ကိုခံ၍ ဖေယာင္းတိုင္ထြန္း၍ေသာ္ လည္းေကာင္း၊ ေျမခြက္ငယ္ထဲတြင္ မီးက်ီခဲအနည္းငယ္ထည့္ၿပီး၎
 အေပၚဖေယာင္းခဲငယ္မ်ားႏွင့္နံ႔သာစ နည္းနည္းထည့္၍ေမႊးႀကိဳင္ေညႇာ္ေသာမီးခိုးထြက္လာပါက ေသာက္ေရအိုးထဲ မီးခြက္ထည့္လိုက္ၿပီးေရစို အ၀တ္သန္႔သန္႔ႏွစ္ထပ္ကို ေရညႇစ္၍ အိုးကိုအုပ္လိုက္ေသာအခါ ေရစိုအ၀တ္ေၾကာင့္ မီးေသသြားၿပီး ဖေယာင္းႏွင့္နံ႔သာနံ႔မ်ားမွာ အိုးထဲတြင္စြဲက်န္ရစ္ပါက မီးခြက္ကိုအိုးထဲမွထုတ္လိုက္ျခင္းျဖင့္ေသာ္လည္းေကာင္း၊ ဖေယာင္းသင္းနံ႔ရရွိေအာင္ျပဳလုပ္ၾကသည္။ ဖေယာင္းသင္းနံ႔စြဲက်န္ေနေသာအိုးထဲသို႔ေသာက္ေရကို ထည့္ကာအဖံုးပိတ္ထားပါကဖေယာင္းသင္းေရကိုရရွိမည္ျဖစ္သည္။ ၎ေရကုန္သြားပါကထပ္ျဖည့္႐ံုသာျဖစ္သည္။

ငါးေျခာက္ ေထာင္းေၾကာ္ျပဳလုပ္ပံုမွာငါးကြန္းရွပ္္ေျခာက္ကို ေရစင္စင္ေဆး၍ အိုးထဲတြင္ ေရျမဳပ္႐ံုထည့္ပါ။ ငါးေျခာက္မ်ား ႏူး၍ ပြလာေသာအခါ အေအးခံ၍အသားႏႊင္ကာ ဆံုထဲထည့္ေထာင္းပါ။ ငါးေျခာက္ သက္သက္ကိုသာ ေၾကာ္ပါက အငန္ကဲ ေနမည္ျဖစ္ေသာေၾကာင့္ပြပြႏွင့္ မြမြျဖစ္ကာအခ်ိဳေလးေစရန္ပုစြန္ေျခာက္ေရာရမည္ျဖစ္သည္။ ပုစြန္ေျခာက္ကို ေရစင္စင္ေဆး
 ၍ေထာင္းကာ ငါးေျခာက္ႏွင့္ဆတူေရာပါ။ အခ်ိဳ၊ အငန္တြဲၿပီးပါက အခ်ဥ္ဓာတ္ လိုေနၿပီျဖစ္ရာ သႀကၤန္ရာသီတြင္ေပါမ်ားလြယ္ကူစြာရရွိသည့္သရက္သီးစိမ္းကိုအသံုးျပဳမည္ျဖစ္ၿပီးမရမ္းသီးႏွင့္လည္းျပဳလုပ္ႏိုင္ပါသည္။

သရက္သီးစိမ္းကိုျခစ္၍အခ်ဥ္ရည္မ်ားကုန္စင္ေအာင္ညစ္ရမည္ျဖစ္ၿပီးမရမ္းသီးႏွင့္ျပဳလုပ္ပါက ပါးပါး လွီး၍ထည့္ရမည္ျဖစ္သည္။ ၾကက္သြန္နီကိုေလးစိတ္ကြဲခြဲထားပါ။ အခ်ိဳအားျဖည့္ေသာအေနျဖင့္ ၾကက္သြန္နီမ်ားမ်ားထည့္ပါ။ ငါးပိကိုေရေဖ်ာ္ထည့္၍မရေသာေၾကာင့္ သဲမပါေစရန္ ငါးပိစိမ္းေကာင္း အနည္းငယ္လိုသည္။ ငါးပိကအခ်ဥ္ဓာတ္ကိုထိန္းၿပီးအခ်ိဳကဲေစသည္။ ဆႏြင္း အနည္းငယ္လည္းလိုသည္။ ေရႊအပ္ င႐ုတ္သီးကဲ့သို႔ေသးငယ္ေသာင႐ုတ္သီးအေျခာက္ေတာင့္မ်ားကိုနီညိဳေရာင္ျဖစ္လာသည္အထိ ဆီပူထဲတြင္ေၾကာ္၍ျပန္ဆယ္ထားပါ။ ငါးေျခာက္ေထာင္းေၾကာ္ထဲတြင္ပါ၀င္မည့္ပစၥည္းအားလံုးကိုမေၾကာ္ခင္ သမေအာင္နယ္ထားပါ၊ (ၾကက္သြန္နီမပါေသး)။ မနယ္ဘဲေၾကာ္ပါကအိုးကပ္ႏိုင္သည္။ အခ်ိဳ၊ အခ်ဥ္၊ အငန္တို႔ကို မိမိႏွစ္သက္သလို ထပ္ထည့္ပါ။ ၎ေနာက္ င႐ုတ္သီး ေၾကာ္ထား၍ အေရာင္က်န္ေနေသာ ဆီထဲသို႔ အားလံုးေရာထည့္၍ေၾကာ္ပါ။ ႏူးေစရန္ေရ အနည္းငယ္ ထည့္ပါ။ ၁၅ မိနစ္ခန္႔ ေၾကာ္ၿပီး ေနာက္ဆံုးမွ ၾကက္သြန္နီကို ထည့္ပါ။ၾကက္သြန္နီမ်ား ေပ်ာ့အိမသြားဘဲ စားေကာင္း႐ံုသာ ရွိရပါမည္။ ငါးေျခာက္ ေထာင္းေၾကာ္မွာ သရက္သီး၊ၾကက္သြန္တို႔ ပါ၀င္မႈေၾကာင့္ အေျခာက္ေၾကာ္မဟုတ္ဘဲ အစိုေၾကာ္အျဖစ္ ေမႊးႀကိဳင္စြဲမက္စားခ်င္စဖြယ္ျဖစ္ေနမည္ျဖစ္သည္။

ကဲ.. သူငယ္ခ်င္းတို႔ေရ.. ဒီႏွစ္သႀကၤန္ေတာ့ သႀကၤန္ထမင္းေလး လုပ္စားလုိက္ၾကရေအာင္လား..။ 
  

ရဲရင့္ကိုကုိ
စာကိုး။   ျမန္မာ့ေရးရာ သုတပေဒသာ၊ Theint's blog

သူငယ္ခ်င္းမ်ား ေက်းဇူးတင္ပါတယ္ေနာ္..။ 

No comments: